Jágrovo Kladno má problémy. Střecha zimního stadionu se může zřítit každou vteřinu

Opravuje se prakticky denně
 

Pro kladenské hokejisty a jejich fanoušky to není dobrá zpráva. Střecha zimního stadionu je v havarijním stavu, a pokud se nevymění, může se zřítit. Ještě dřív by však byl nejspíš stadion zavřen a město by si ušilo z ostudy pořádně dlouhý kabát. 

Dva nezávislé posudky potvrdily špatnou zprávu. Jestli se střecha co nejdříve nevymění, může dojít k neštěstí. To samozřejmě nikdo nechce dopustit, reálně tak hrozí zavření zimního stadionu, kde své zápasy druhé nejvyšší hokejové soutěže hrají i Rytíři Kladno. Ambice s návratem do extraligy by tak mohly dostat vážnou trhlinu. 

Vedení města však paniku uklidňuje. Podle primátora Kladna Milana Volfa je poměrně jasné, co se musí stát. "Jakékoli investice do oprav jsou zbytečné a bylo by to jen vyhazování peněz. Proto dojde k výměně celé střechy." První kroky už byly podle něj učiněny. Navíc údajně není třeba nic uspěchat, na práci jsou tři roky. Tak dlouho se dá udržovat současný stav. 

Na druhou stranu, pokud odborníci řekli, že střecha nevyhovuje, nebezpečí pravděpodobně hrozí každým dnem. "Stav střechy je nebezpečný. Je třeba nahradit starou ocelovou konstrukci, která se v případě vyššího zatížení může zřítit bez varování během několika vteřin," dodal Volf. Přicházející zima tak není dobrou zprávou pro nikoho. Těžký sníh může znamenat katastrofu. 

Přesto primátor tvrdí, že aktuálně nic nehrozí. Kdyby se ale střecha nevyměnila do tří let, bylo by to o něčem jiném. Investice dosáhne zhruba padesáti milionů korun s tím, že dojde i k zateplení obvodového pláště. Rekonstrukce by se mohla stihnout v průběhu přestávky mezi sezonami. Datum, kdy se začne, ale ještě nikdo nezná.

O tom, že je kladenský zimák v dezolátním stavu, svědčí i fakt, že když se v roce 2012 prováděla kontrola, vznikla výsledná zpráva o 1 076 stranách, která podrobně mapovala kritický stav střechy. Zabezpečovací práce tenkrát stály sedm milionů, přesto se stav střechy nepodařilo obnovit tak, aby byla způsobilá.

Pravidelně kontroly tak jsou na denním pořádku. Během nadcházející zimy se bude více než kdy jindy pečlivě sledovat počasí. A až napadne sníh, v pohotovosti budou i horolezecké skupiny připravené sníh odklízet. Vedení města si však uvědomuje, že riziko je příliš veliké. Snad se nestane nic, čeho by bylo třeba hořce litovat...