5 tipů, co si vzít ven, abyste se zahřáli

Ani v zimě vás nepřejde smích!
 

V mraze je těžké venku nějak přežít a nepromrznout na kost. Dokonce i když jdeme ven jen na chvíli, zima umí být zákeřná. Máme 5 tipů, jak s ní bojovat a neprohrát.

Pocit zimy je velmi individuální. Přesto všichni můžeme posílit svou odolnost proti mrazu i nachlazení tím, že se otužujeme, případně chodíme do sauny. Dobře také funguje, když jdete do mrazu najezení. Hlad v zimě způsobí, že nám bude ještě větší zima, a nepít je v zimě skoro stejná hloupost, jako nepít v létě. V zimě totiž tělo nepozná tak rychle, že je dehydrované. Co nezapomenout doma, když jdeme do pořádné zimy ven?

  • Termoska s čajem nás báječně ohřeje, pokud není dost termo, jistě nám ohřeje alespoň ruce. Pokud máte kvalitní termosku, vydrží v ní čaj horký opravdu dlouho a mít s sebou v mraze teplý čaj, to je výhra.
  • Ohřívací srdíčka (nebo jiné tvary) jsou naplněná gelem a při stisknutí speciálního plíšku se v nich spustí chemická reakce, při které vzniká teplo. Ideální je mít do každé kapsy jedno. Srdíčka jsou znovupoužitelná po ohřátí v horké vodě, kde se reakce vrátí zpět do studeného stavu.
  • Ohřívací vesty na baterii hojně využívají myslivci a rybáři. Stačí doma nabít, a pak si užívat sálavé teplo.
  • Funkční ponožky jsou naprostým základem, nejlépe se funkční ponožky kombinují s kvalitními botami. Nic není důležitějšího, než mít teplo od nohou. Vyplatí se myslet i na to, že nohu v botě je dobré nechat trochu dýchat. Vzduchová vrstva v botě hraje svou roli, pokud celý vnitřek své boty vyplníte sebeteplejší ponožkou, teplo vám nebude.
  • Termoprádlo vytáhnou ze skříně všichni, kteří je mají. Tenká vrstva termoprádla nás ohřeje víc, než cokoli jiného. 
Přišli jste z venku domů a máte provlhlé boty? Možná jste zvyklí si je dát ke kamnům vyschnout. Zkuste však trik se solí a uvidíte, že uschnou daleko rychleji. Stačí do látkového pytlíku nasypat 250 gramů soli a pytlík zavázat. Sůl vytáhne z boty veškerou vlhkost během chvíle a vy už za pár hodin vklouznete do teplé a suché boty.

Od malička všichni slýcháme klasické babské rady, ne že by na nich nebyl kus pravdy, ale má to i pravidla.

Na sáňkách můžete pořádně vymrznout..
  • Víte, že v zimě je dobré oblečení vrstvit, protože dvě tenké vrstvy nás ohřejí vždycky líp než jedna tlustá. (Jistě, ale jde taky o to, jaké ty tenké vrstvy jsou. V době termo multifunkčních materiálů si nemůžete být jisti ani tímto.) 
  • Ve vlaku si vždycky vysvleč kabát! (Tohle je dobrá rada, pokud vagon není stejně vyzmrzaný jako venek. Pokud však nastupujete do vyhřátého vlaku, určitě se vysvlečte, ať vám pak není zima.)
  • Dej si do jedné a do druhé nohy, to tě ohřeje. (Alkohol způsobí krátkodobý pocit tepla, často však právě během chvíle, kdy jsme pod jeho vlivem, nastydneme.) 
  • A vem si čepici, jinak ti zmrznou uši a bude tě bolet hlava! (Pokud čepici nenosíte, utíká vám až 20 procent tepla. A samozřejmě šála taky udělá hodně.)