Kdo je zodpovědný za schůdné chodníky? V Praze je v tom chaos

 

Letošní zima přeje sněhu a ledu. Na horách paráda, ve městech mnohdy problém. Údržba komunikací stojí velké peníze, což je celkem jasné. Mnohem méně průzračné už je, kdo se vlastně má o cesty starat. V Praze v tom panuje dost velký chaos, alespoň to tak může připadat běžnému uživateli.

Kolikrát jste si během posledních pár dní zanadávali, že chodník není posypaný a je to tedy o zlomení nohy nebo minimálně pořádnou modřinu na zadní části těla? Většinou máme tendenci proklínat danou městskou část, lépe řečeno její vedení, které, podle nás, nezajistilo údržbu. Nic ale není tak, jak na první pohled vypadá. 

Obecně totiž platí, že za úklid na chodnících je zodpovědný majitel pozemku, respektive zodpovídá za případné způsobené škody. Nemusí tedy chodníky přímo uklízet, ale když se na nich něco stane, jde to za ním. V případě Prahy je to většinou hlavní město Praha prostřednictvím Technické správy komunikací. Přesto prakticky všechny městské části řeší nespočet stížností "svých" obyvatel. 

"Systém v Praze je nepochopitelně nastavený. Lidé si stěžují, že neuklízíme chodníky. A my jim marně vysvětlujeme, že uklízet má hlavní město, tedy Technická správa komunikací, která to ale nezvládá. Nedávno byla aktuální situace se spadaným listím, nyní se sněhem a ledem. Řešením, o němž dlouhodobě hovořím, by bylo přesunout povinnost úklidu na městské části, samozřejmě s přesunem dostatku financí. Bylo by to čitelné, lidé by věděli, kdo je za úklid zodpovědný, a městské části by se navíc o úklid určitě uměly postarat lépe," tvrdí starosta Prahy 5 Radek Klíma.

Svázané ruce
Městská část může, v případě problémů, pouze upozorňovat a žádat nápravu. Další kroky podniknout nemůže. Je to tak trochu začarovaný kruh. Řešení, které navrhuje Klíma, by tak dávalo smysl. Zatím však není na pořadu dne, změny se podle zpráv z vedení Prahy v dohledné době nechystají. 

Některé menší obce to letos vyřešily dočasným zapojením nezaměstnaných. Nutno říct, že se to ve většině z nich osvědčilo a chodníky i silnice jsou najednou odklizené. Na druhou stranu, pro hlavní město to řešení není. Ani krátkodobé. Šlo by totiž o administrativně i finančně dost náročnou agendu. V Praze je nezaměstnanost nízká a když už se někdo bez práce najde, o podobné akce nemá zájem.