Nezapomeňte na Den matek. Víme, co maminky chtějí

. V některých zemích je však svátek pevně svázán s konkrétním datem v Polsku se slaví 26. května.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tato neděle patří všem matkám. Zdaleka to však není jen signál pro děti, že mají shánet nějaké dárky. Díky komu den matek oslavíme a přijdou otcové zkrátka? Víme, co vaši maminku potěší nejvíce. 

Den matek bude 14. května a v Česku se začal slavit díky Alici Masarykové. Pokud máte pocit, že těch svátků je poslední dobou nějak moc, možná nejste daleko od pravdy.

Nedávno jsme ženám přáli na Mezinárodní den žen, teď nastal čas popřát speciálně matkám. Ani otcové nepřijdou úplně zkrátka, Den otců oslavíme 18. června, děti si na svůj den počkají do prvního června. Na druhou stranu, proč ne? Vždyť je to hezké...

Historie

V dějinách se mateřství oslavovalo častěji. Římané oslavovali bohyni Juno, ochránkyni vdaných a těhotných žen. Měli na to speciální svátek Matronalie. Ve starověkém Řecku se zase slavil svátek plodnosti a matek, který byl zasvěcen bohyni Rhey, matce všech bohů.

Pohané oslavovali mateřství v období současných Velikonoc. V Anglii se už od 16. století oslavovala Mateřská neděle, kdy dostávali chudí volno, aby mohli navštívit rodinu a udělat tak radost svým matkám. Návštěva byla pochopitelně spojená i s modlitbou v kostele v rodném městě. 

Díky komu slavíme?

Doufám, modlím se, abychom zavedli Den matek. Ten by připomínal její skvělé služby, které přináší lidstvu ve všech oblastech života. Má na to nárok. Ann Reeves Jarvis

Jako první se o ustanovení Dne matek pokusila americká aktivistka Julia Ward Howeová v roce 1870. Součástí jejího apelu byla hlavně výzva k sjednocení žen proti válkám. Pevné datum tohoto svátku se však podařilo zavést až Anne Marii Jarvisové.

Šlo o feministku, která se zasloužila o pracovní kroužky, kde byla nabízena zdravotní pomoc potřebným. Jejím snahám nakonec pomohl guvernér Západní Virginie a návrh uznání svátku schválil i americký Kongres. Tak se stala druhá květnová neděle dnem, který Američané věnovali matkám. Bylo to v roce 1914.

K nám byl svátek importován a zaveden především díky snaze Alice Masarykové. V období kumunismu se u nás pochopitelně původně americký svátek neslavil, místo toho byl prosazován svátek MDŽ, kdy ženy dostávaly standardní kytici rudých karafiátů.

Nejvíc se berou růže

"Myslím, že nejvíc jdou na odbyt na Den matek růže. Někteří berou celý pugét, jiní jen jednotlivě, třeba s pár zelenými listy," vysvětluje vedoucí zahradnictví Roman Mlček. "Hodně frčí i jarní kytky, hlavně tulipány a narcisy. Tradičně prodáme i dost "biedermeierek", protože jsou příjemně kompaktní a děláme je moc pěkné," popisuje zahradník.

"Víme, že karafiáty mají zejména starší ženy spojené s MDŽ, a proto zvláště ty červené nemají často vůbec rády, což je docela škoda," myslí si. O růže se zase lidé neumí dobře postarat. Z hlediska výdrže jsou rozhodně nejlepší chyrazantémy nebo lilie. V posledních letech se však do obliby vrací právě i různé druhy růžových karafiátů.

Tipy na dárky

Z některých maminek je těžké dostat informaci o tom, co by si přály. Od menších dětí je jasné, co potěší nejvíce. Jednoznačně jde o krásné obrázky, básničky a vlastnoruční výrobky. Přestože nejsou dokonalé, jsou památkou na to, že právě ony byly pro své děti tou nejlepší maminkou na světě, a právě ono uznání hřeje nejvíce. Pro všechny starší děti platí to, že důležitější než dárky je čas, který si vyhradíte na příjemně strávenou chvíli s ženou, která vám dala život.

  • Květiny - Ať už sáhnete po těch kupovaných, nebo po vlastnoručně natrhaných, rozhodně potěšíte. Zkuste uvažovat i o tom, jestli zrovna nejde o alergičku, která si nad květinou popláče z nesprávných důvodů. Před předáním sundejte z pugétu papír. 
  • Čokolády - Ženy jsou samozřejmě rády, že si na ně vzpomenete. Ovšem čokolády a bonboniéry nemusí být ideálním dárkem zvláště na jaře, kdy některé podstupují jarní detox nebo hubnou do plavek. Možná uděláte větší radost něčím zdravějším!
  • Kávy a čaje - Je jedno, jestli vaše maminka dává přednost kávě nebo čaji. Zkuste sáhnout po něčem výjimečně dobrém nebo neobvyklém. Důležitým bodem v tomto případě je v klidu si sednout k hotovému čaji nebo kávě a poslouchat, alespoň dnes.
  • Lístky - Naprosto perfektním dárkem jsou lísky. Je jedno, jestli maminku vezmete do kina, divadla nebo na masáž. Zkuste to naplánovat tak, aby se akce nekryla s jejími plány a nepřidělali jste jí tak více starostí.