S knihou za sluncem. V Poděbradech mají unikát

V podkroví vznikla dětská čítárna pro nejmladší čtenáře.
 

Poděbradská knihovna otevřela své nové prostory právě v březnu, který je měsíc čtenářů. Symbolika dotažena k dokonalosti. Nejenže má knihovna nové stropy i podlahy a bez problémů se do ní dostanou také vozíčkáři, ale má novou a unikátní venkovní čítárnu.

Nový kabát a služby

Městská knihovna v Poděbradech je nově zrekonstruovaná. Celková cena projektu dosáhla výše 28 milionů korun. Záměr projektu s názvem Rekonstrukce Městské knihovny v Poděbradech bylo zvýšení dostupnosti poskytovaných služeb díky bezbariérovým úpravám, zprovoznění prostor pro veřejnost, celkové modernizaci, zabezpečení a vybavení knihovny.

Historická část budovy prošla opravou stropů a podlah, výmalbou stěn a vybudováním nového sociálního zařízení včetně bezbariérového WC. Dále má nový výtah a v podkroví vznikla dětská čítárna pro nejmladší čtenáře.

Atrium a venkovní čítárna

Součástí venkovních úprav byla přestavba stávajícího dvoru na atrium. „Vznikla zde venkovní čítárna, což je mezi knihovnami takový unikát. Jsem také pyšný na krásný kulturní sál se zázemím, kde budeme moci pořádat pro veřejnost řadu akcí,“ poznamenal vedoucí knihovny Roman Vlasák. Knihovna bude otevřena během několika týdnů, jakmile bude do nových polic instalován knižní fond a dokončeny poslední přípravné práce nutné pro zahájení provozu.

Regionální operační program Střední Čechy nepodporoval v uplynulých letech jen opravy silnic, školek nebo výstavbu cyklostezek. Městská knihovna je toho důkazem.