Nový ráj zlodějů? V Kladně si dejte pozor na kola i peněženky

Ani silný řetěz neochrání před zloději
 

Ráj kapsářů a další zlodějů! Tak se dá s trochou nadsázky pomalu ale jistě hovořit o Kladně. Za posledních několik dní se tam totiž odehrál větší počet krádeží, který by se dal při zvolení lékařské terminologie klidně nazvat epidemií. Policie zatím víceméně tápe.

Tři kapesní krádeže, jedna odcizená peněženka přímo z auta a jako bonus několik ukradených kol. Ta zmizela nejen ze sklepních kójí, ale také ze zahrady oploceného pozemku nebo areálu společnosti. Uveďme si pár příkladů:
- v ulici Sportovců pachatel přes noc po překonání vysokého plotu vnikl na zahradu, kde odcizil volně odložené horské kolo značky Pells, černo-oranžové barvy. Škoda horského pánského jízdního kola činí 10 000 korun.

- v ulici Fráni Šrámka pachatel vnikl do kočárkárny bez poškození vstupních dveří a odcizil dámské jízdní kolo CTM CHARISMA s příslušenstvím v hodnotě 4 300 korun.

- v Hřebečské ulici se pachatel dostal odemčenými dveřmi do prostoru se sklepními kójemi do suterénu panelového domu. Poté se po odstranění lankového zámku vloupal do sklepní kóje, kde odcizil pánské jízdní kolo značky Ghost v černo-zelené barvě a způsobil majiteli škodu ve výši 10 200 korun. Do dalšího sklepa se pachatel vloupal v ulici Vašíčkova, kde odcizil jízdní kolo značky Bulls Cooper Head v hodnotě 14 000 korun.

- asi nejdražší kolo (horské jízdní kolo značky Rock Machine – Blitzfire, bílo-černomodré barvy) zmizelo z volně přístupného areálu společnosti v ulici Milady Horákové. Jízdní kolo bylo umístěno ve venkovním přístřešku pro ukládání jízdních kol a bylo zabezpečeno lankovým zámkem na kód. Vzniklá škoda činí 15 450 korun.

Zatímco po zlodějích z předchozích případů policisté stále pátrají, jednoho nenechavce už mají. Muž ve čtvrtek 5. května po 21. hodině rozbil skleněnou výplň dveří a vnikl do společné místnosti kolárny v suterénu panelového domu v Holandské ulici. Zde znehodnotil zámek a demontoval jízdní kolo. Nejprve z kolárny vyndal odmontované kolo a poté zbytek jízdního kola a následně vylezl z těchto prostorů pachatel sám. Svůj lup si pachatel odnášel do přilehlého křovinatého porostu, když ho přistihl majitel kola a oznámil vše na polici.

Policejní hlídka pachatele po několika minutách spatřila v ulici Unhošťská. Podezřelý nejprve zapíral, ale na základě dalších poznatků k jízdnímu kolu se ke svému trestnému činu doznal. Policisté jej následně zadrželi a umístili do policejní cely.

Kapesní krádeže zatím na objasnění čekají
Zatímco v posledním případě si policie poradila a pachatele dopadla prakticky okamžitě po spáchání trestného činu, ostatní kriminální živly zatím úspěšně unikají. Policejní složky proto opět upozorňují občany, aby si dávali pozor na své osobní věci. Platební karty, finanční hotovost, mobily nebo třeba doklady jsou vždy velkým lákadlem. Od začátku května totiž policisté evidují několik kapesních krádeží, při poslední nahlášené si pachatel odnesl 4 150 korun, platební kartu a doklady.

Daleko víc si odnesl zloděj, který se rozhodl vloupat do auta zaparkovaného v ulici Čs. armády. Majitel ve svém vozidle Nissan Almera zapomněl při odchodu peněženku, ve které měl 18 000 korun. Zloděj rozbil okénko a peněženky se zmocnil.

Epidemie?
Panika není na místě. Ale pokud to takhle půjde dál a policie co nejdříve případy neobjasní, může se velmi brzy stát, že se budou na Kladensko stahovat nejrůznější existence. Ne nadarmo se říká, že kde není žalobce, není ani soudce. Své o tom ví i žena, která v autě nechala čtvrt milionu korun.
 

 

Klíčová slova: