Hasiči zachránili život trpícímu koni

 

Většinou to bývá naopak. Člověk a příroda ve věčném zápase, který však bohužel příroda často prohrává. Ale sem tam se najde výjimka, která potvrzuje pravidlo. Díky několika hasičským jednotkám jsme tentokrát jako lidská rasa mohli alespoň částečně vrátit to, co každý den ničíme. 

Chybělo málo a kůň, kterému se na Praze 5 zaklínila noha v tělese železničního přejezdu, zemřel na totální vyčerpání a následky svého zranění. Jednotky hasičů z Prahy, Řeporyj a SŽDC ale byli proti. Přitom to nebyla žádná procházka růžovou zahradou, ale pořádná dřina.

Bohužel se totiž nedalo jen tak přijít, nohu zvířete vyndat a zase ho vypustit někam na pastvinu. Běh se totiž zaklínil mezi kolejí a betonem a přes veškeré snahy záchanářů pomoci si hydraulickým nářadím se koně nedařilo dostat na všechny čtyři. 

Velitel zásahu si vyžádal ze smíchovské hasičské stanice vyprošťovací kontejner a zároveň na místo povolal veterináře z Pet Medic. Až po příjezdu kontejneru se hasičům podařilo pomocí bouracího kladiva rozbít beton zhruba deset centimetrů před kopytem, které následně posunuli do vytvořené mezery a zvíře konečně vyprostili. Provoz na železniční trati mohl být zase obnoven. Takové štěstí jako neopatrný kůň bohužel před časem neměl lev, který uhořel i přes enormní snahu hasičů.