Týden čtení dětem odstartoval. Čtete jim i vy?

Týden čtení dětem podporují známé osobnosti, Lukáš Hejlík pravidelně
 

Týden čtení dětí pomáhá rozvíjet dětskou představivost i vztah mezi dětmi a rodiči. Na kterých místech ve středu Čech se můžete těchto akcí zúčastnit?

V úterý odstartoval šestý ročník Týdne čtení dětem, který bude letos probíhat od 1. do 7. června po celé České republice, letos pod názvem Týden čtení dětem s Déčkem.

Cílem tohoto týdne je ukázat veřejnosti, že každodenním čtením dítěti z něho vychováme vzdělaného člověka, který se rozhoduje podle etiky a má sklon k představivosti.

Akce se účastní školy, školky, knihovny, nemocnice, mateřská centra a literární kavárny. Má pomoci nejen při rozvíjení dítěte, ale i pomoci rodičům pochopit, jakým způsobem dětem předčítat. Na organizaci se podílejí nejen instituce, ale i slavné osobnosti, osobnosti významné pro dané město a rodinní příslušníci.

Čtení dětem ovládlo i střed Čech

Z historie akce                 První čtení dětem proběhlo 30. října 2007 v pražském kostele sv. Anny. Akci moderoval Michal Horáček a účastnili se jí například Václav Havel s manželkou, Jaromír Nohavica, Zdeněk Svěrák, Michal Viewegh, Petr Hapka nebo Aneta Langerová.

Mezinárodní den dětí se čtením rozhodla zpestřit i Městská knihovna v Nymburku, která čtení pro děti zahájila v půl desáté ráno. Ve středu Čech zahájilo Týden Čtení dětem město Rožďalovice. Zdejší Základní a Mateřská škola G. A. Lidnera připravila pro své žáky Čteníčky. Do notýsků mají děti za úkol zapisovat, co jim rodiče nebo prarodiče během týdne přečetli.

Pozadu nezůstává ani Základní škola ve Štěchovicích, která se rozhodla podporovat pozitivní vztah dětí ke knihám a rozvíjet dětskou fantazii. V průběhu celého týdne bude školní družina podporovat samostatnost a pracovitost dětí.

První ročník Mezinárodního týdne čtení dětem byl odstartovaný na Den dětí 2011, společně s Českou republikou se zúčastnilo i Polsko.

Čtvrtek ovládne čtení dětem Poděbrady. V deset hodin pořádají Jesličky a Školička Na Pláži počtení s Krtečkem pro nejmenší.

Fotbalové hřiště v Kačicích u Kladna se v sobotu 4. června od 15:30 hodin promění v předčítárnu pohádek, u které si děti budou malovat. Akci pořádá místní knihovna.

V pondělí po šesté hodině večer se můžete nechat unést příběhem Malého prince ve spolku Čtyřlístek v Poděbradech. Poslední den Týdne čtení dětem bude ve středu Čech patřit nemocnici

Nechybí doprovodné programy

v Benešově. Na dětském oddělení se budou od jedné hodiny předčítat úryvky z pohádkových knížek a zpívat dětské písničky.

Rodiče akce tohoto druhu vítají. "S dcerou si čteme každý den. Střídáme knížky moderní a tradiční pohádky, na kterých jsem vyrůstala já nebo partner. Čtením se jí neuvěřitelně zlepšuje slovní zásoba a vyjadřovací schopnosti, takže je její vyjadřování na lepší úrovni než vyjadřování vrstevníků, kterým rodiče nečtou a jen je posadí před televizi," říká maminka pětileté Anity.

Číst se bude i v Praze

Čtení dětem probíhá i na čtyřech místech hlavního města. Rodinné centrum Kamarád Chameleon pořádá na Den dětí od 15:00 čtení pro děti předškolního věku. Předčítat jim budou žáci prvních tříd.

Trocha historie

První čtení dětem proběhlo 30. října 2007 v pražském kostele sv. Anny. Akci moderoval Michal Horáček a účastnili se jí například Václav Havel s manželkou, Jaromír Nohavica, Zdeněk Svěrák, Michal Viewegh, Petr Hapka nebo Aneta Langerová.

První ročník Mezinárodního týdne čtení dětem byl odstartovaný na Den dětí 2011, společně s Českou republikou se zúčastnilo i Polsko.

Návštěvnost akcí se každým rokem zvyšuje.