Náklaďák plný betonu se zřítil do strže, zásah trval několik hodin

 

Místo pohodového podvečera dřina a pot. Tak vypadalo včerejší pozdní odpoledne pražských hasičů v Praze Vokovicích. Není se čemu divit, když museli ze strže vytahovat několikatunový náklaďák, který se tam zřitil. Zásah trval několik hodin.

Bylo to jako v nějakém akčním filmu. Několik jednotek hasičů a auto na místě, kde rozhodně nemělo co dělat. Jeden rozdíl od hollywoodských trháků tu však naštěstí byl. Krev netekla proudem, nikomu se nic nestalo. Přesto to byl nepříjemný zásah, který se řadil do kategorie náročnějších.

Při nehodách je dobré mít v autě Systém eCall. Aktivuje se automaticky, umožní i manuální aktivaci. Projekt tísňového volání 112 z osobních vozů, které by mělo být instalováno ve všech nových osobních automobilech a dodávkách od 1. dubna 2018, zachrání v Evropě tísíce životů ročně.

Hasiči museli řešit nejen nepřístupný terén, ale také devět kubíků betonu a únik provozních kapalin. Dostat auto z dvacetimetrové stráně by samozřejmě nešlo bez těžké techniky. I tak tím jednotky strávily víc času, než si nejspíš na začátku zásahu představovaly. "Nebyl to obvyklý zásah, o to víc náročný. Museli být nasazeni sorpční hadi a po dohodě se zástupcem životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy hasiči vytvořili záchytné laguny v Kruteckém potoce," potvrdila za hasiče Pavlína Adamcová. 

Pět hodin práce se však nakonec vyplatilo. Ze strže se podařilo dostat jak auto, tak i nádrž s betonem. Zásah byl ukončen ještě před půlnocí. Mnohem závažnější nehoda se stala včera na Kladensku, tam vůz skončil také mimo silnici, ovšem v pozici, ve kterém bychom ho asi vidět nechtěli.