Kapela Czech It: Společně vymýšlíme nové věci

Skupina Czech It na akci Středočeské dny zdraví v Benešově
 

Kapela Czech It je na Benešovsku velmi oblíbená a nemůže chybět na žádném místním festivalu. Přinášíme vám rozhovor se třemi služebně nejstaršími členy skupiny.

Kapela Czech It vznikla v Benešově, ale její členové jsou z Týnce nad Sázavou. Daniel Marczell tam bydlí od mala, Lucie Konečná od první třídy a Rút Škvorová od třetí.

Jak vaše kapela vznikla?

Rút Škvorová: Daly jsme se dohromady v roce 2010. Nejdřív jsme já a náš bývalý kytarista hráli v dětské kapele. Lucie se mnou chodila do třídy, a tak jsme se dali dohromady ve třech. Pak jsme přibrali bubeníka.

Daniel Marczell: My jsme všichni vrstevníci a chodili jsme spolu na základku do áčka a do béčka. Holky pak začaly spolu chodit na střední. Já jsem šel do Prahy. Pak se to celé propojilo a začali jsme se vídat skrz kapelu.

 

Takže vy hrajete na buben i na kytaru?

Daniel Marczell: Já jsem bubeník, ale když hrajeme menší akce pro radost, tak si vezmu kytaru. Jinak máme kytaristu z dětského domova, kterému je třináct. Je u náš čerstvě a je šikovný.

Rút Škvorová: Taky máme nově violoncellistku.

 

Jak často vystupujete?

Daniel Marczell: V nové sestavě jsme od prosince. Začali jsme koncertovat až začátkem dubna. Poslední dva měsíce hrajeme jednou za dva týdny. Některé akce musíme odříkat, protože ještě nejsme stoprocentní na vystupování. Aby to stálo za to, tak si to necháváme na pozdější akce. Je to dost práce skloubit pět lidí, když každý studuje nebo pracuje někde jinde.

 

Co děláte nebo studujete?

Daniel Marczell: Já pracuju v dětském domově a studuji speciální pedagogiku.

Rút Škvorová: Ještě studuji sociální práci, ale už jsem začala pracovat a dělám prevenci kriminality na městě.

Lucie Konečná: Já studuji francouzštinu s angličtinou, teď poslední ročník a za týden mám státnice. Pak půjdu na bakaláře na sociální pedagogiku. Od září začnu učit angličtinu dvou až tříleté děti nebo prvňáčky.

 

Kdo vytváří repertoár?

Daniel Marczell: Všechno je jenom naše. Já jsem třeba udělal jenom jeden text za život. Lucie zase hodně textuje. Nebo jí dodáme podnět v češtině a ona vytvoří anglickou verzi. Někdo přijde s malým nápadem a rozvíjíme ho. Společně se sejdeme a vymýšlíme něco nového. Občas mám takové osvícení, že někde jdu a něco mě napadne. Tak hned vytáhnu telefon a začnu si to broukat.

Rút Škvorová: Pak máme telefony plné různých zvuků (smích).

Daniel Marczell: Pak se to snažíme přetransponovat na kytaru a z kytary třeba na smyčce.

 

Co plánujete na léto?

Daniel Marczell: V srpnu budeme hrát na Rock Týnec Fest. Také ve Žlutých lázních na open party Vysoké školy finančně správní s některou českou hvězdou. Loni jsme hráli s No Name. V září se účastníme benešovského Hospital Festu. Budeme hrát v Praze v klubu Vagon s kapelou Pumpa.

 

Jak často máte zkoušky?

Daniel Marczell: Jednou týdně. Ale také zkoušíme individuálně, protože já pracuji v dětském domově a náš kytarista tam žije. Tak hrajeme někdy ve dvojici.

Rút Škvorová: Každý trénuje zvlášť nebo s kým se zrovna vidí. Je těžké se někdy sejít.   

Lucie Konečná: Jenom violoncellistka trénuje sama.

Daniel Marczell: Ona je šikovná, jí stačí napsat noty, tempo a ona to zahraje, protože dělá konzervatoř.

 

Vystupujete také v Týnci?

Rút Škvorová: Přes léto se dá hrát venku, ale nejsou tam nějaké kluby. 

Daniel Marczell: Máme náročné zvučení. V pěti lidech skloubit smyčce, violoncello s houslemi, kytarou a bicími, do toho klavír a navíc si střídáme nástroje a máme tři zpěvy. 

 

Jaký máte vztah k Benešovu? 

Daniel Marczell: Holky sem chodily na střední. Taky sem jezdíme na úřady, třeba pro občanku.

Rút Škvorová: Byly jsme tady v podstatě každý den. Navíc náš bývalý kytarista tady měl dům, kde jsme často přebývali, spali a měli párty. 

 

Skupina Czech It je na Facebooku

 

Klíčová slova: