Vítr strhal střechy, kroupy potrápily Příbramsko

Na Příbramsku hasiči evidovali přes 30 zásahů
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Přívalové deště a kroupy, které ve čtvrtek zasypaly Středočeský kraj, napáchaly spoustu škody. Hasiči odhrnovali kroupy, odřezávali polámané větve i odčerpávali vodu ze sklepů.
 

Na některých místech Středočeského kraje to včera opět vypadalo, jako by se protrhlo nebe. Z oblaků crčely dešťové přívaly, někde se k nim přidaly opět i kroupy. Podle hasičů bylo jedním z nejvíce zasažených okresů Příbramsko, kde museli zasahovat více než 30krát. Nenudily se ale ani jednotky na Nymbursku a Říčansku, kde za tři hodiny spadlo 45 milimetrů srážek.

Hasiči ve čtvrtek zasahovali u 84 mimořádných událostí v průběhu tří hodin! Jen mezi 19. a 20. hodinou řešili 39 událostí, což je více, než běžně řeší během 24 hodin. Na výjezd muselo 130 vozidel profesionálních a dobrovolných hasičů. "V obci Netřebice na Nymbursku vítr strhl střechu tribuny fotbalového stadionu a v Jesenici silný vítr poškodil střechu rodinného domu, který následně poničil déšť. Na 12. kilometru plzeňské dálnice D5 ve směru do Prahy se stala dopravní nehoda pěti aut, při které se zranili lidé. Na mnoha dalších místech hasiči odčerpávali vodu a odstraňovali překážky, nejčastěji popadané stromy nebo ulámané větve," popisuje Jaroslav Gabriel z Hasičského záchranného sboru.

 

Příbramsko zažilo kroupovou smršť
Hasiči převáženě čerpali vodu ze sklepů nebo odstraňovali polámané větve a stromy ze silnic. Museli však zachraňovat i životy. "Dvě dívky se schovaly před deštěm do altánu na přemostění Příbramského potoka - tedy v místě, kde se potok vlévá do rybníka Hořejší Obora. Rychle stoupající hladina jim však zakrátko odřízla únikovou cestu, a tak zůstaly uvězněny na ostrůvku, odkud je museli zachránit před stoupající hladinou vody hasiči společně s policisty," uvádí vyšetřovatel požárů Pavel Šušola. 

Další velice nepříjemnou zkušenost s přívalovým deštěm má jeden z majitelů rodinného domku v Příbrami na Březových Horách, kde valící se voda s kroupami vytvořila v ulici Libušina řeku s tak silným proudem, že vylomila vchodové dveře domu a zaplavila přízemí vodou i kroupami. "V době příjezdu hasičů byla v ulici i v domě souvislá vrstva krup, která dosahovala půlmetrové výšky. Obdobná situace byla například i v ulici Bratří Čapků okolo 6. základní školy," dodává Šušola.

Kroupy trápí neustále

Zatím největší příval krup zažily po opravdu silných bouřkách Hořovice. Silnice byly tehdy pokryty vrstvou ledových krup, záchranáři je zdolávali jen s velkými obtížemi. Právě v Hořovicích se hasiči nejlépe dostávali k nejvíce zasaženým místům pomocí bobcatů. "Vše bylo zasypané, dostat se k nám šlo jen objížďkami," potvrdil místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík. 

Pořádné srážky a kroupy potrápily i další části Středočeského kraje. Na Říčansku udělaly pěknou paseku, mnohde to vypadalo jako v lednu po pořádném sněžení.