Chýně: Obec stejného jména jinde na světě nenajdete

 

Tahle obec by vás možná při toulkách krajinou nechala v klidu. Chýně si však vaši pozornost stoprocentně zaslouží. Nejen proto, že leží coby kamenem dohodil od hlavního města. Zajímavostí je tam určitě mnohem víc. 

V těsném sousedství Prahy, mezi Hostivicí a Rudnou, se od dávných časů rozkládá ves Chýně. Kdy přesně vznikla, to nikdo neví. První historický záznam pochází z roku 1273. Jde o privilegium papeže Řehoře X. Strahovskému klášteru, kterému potvrzuje jeho statky, mezi jinými také Chýni (Kayn). Četné archeologické nálezy z doby laténské, například pece na železo, polozemnice, nádoby a další, prokazují už dávné keltské osídlení.

V roce 1932 žilo v obci 567 obyvatel. Dnes má Chýně, rozkládající se na téměř pěti kilometrech čtverečních,          2 418 "vlastních" občanů.

Chýně je obklopena převážně zemědělskou krajinou, lesních porostů zde najdeme opravdu málo. Západně od obce pramení Litovický potok, který ještě v katastru Chýně protéká rybníky Bašta a Strahovským. Pokračuje dále do přírodní památky Hostivické rybníky, aby se po téměř 22 kilometrech, ovšem už jako Šárecký, spojil s Vltavou.

Obec měla roky problémy s malým tlakem vody, vše měla vyřešit finanční pomoc.

A právě krajina kolem Litovického potoka je cílem intenzivní obnovy a rekultivace a zve k příjemným procházkám. Vedle procházek je Chýně také oblíbeným cílem cykloturistů. Ti po desítkách doplňují síly a tekutiny v restauraci Pivovarská krčma, sousedním Pivovarském dvoře s prvním minipivovarem v Čechách či v originálně vyzdobeném hostinci U Hamouzů v těsném sousedství františkánského kláštera Hájek.

Zajímá vás také jiná obec? Tak co třeba Hýskov?

Přestože v Chýni během budování socialismu působilo známé JZD, obec do roku 1990 neměla vybudovány ani inženýrské sítě. Tlaková kanalizace, ČOV a plynofikace byly realizovány až koncem 90. let minulého století. V roce 2004 schválilo zastupitelstvo také územní plán, který odstartoval masivní rozvoj obce.

Šikovný zloděj si v Chýni zajistil obrovské zásoby piva.

Strategická poloha předurčuje Chýni k rychlému rozvoji. Blízkost dálnic D5, rychlostních silnic R6 (karlovarské), R7 (slánské) či R1 (pražský okruh) zajišťuje vynikající dopravní dostupnost. Chýni obchází i železniční trať se dvěma vlakovými zastávkami Chýně a Chýně-jih, otevřenými v roce 2014. Autobusové spojení na metro B-Zličín a metro A-Motol zajišťují linky 347 a 358.

Blízkost hlavního města, výborná dopravní dostupnost a nejčistější ovzduší v okolí Prahy jsou hlavními faktory rychlého rozvoje Chýně. O bydlení zde je proto veliký zájem, v obci v současnosti staví několik developerů i individuální stavebníci.

Obce s vysokým počtem živnostníků přícházejí o finanční zdroje.

Není tedy náhoda, že je s věkovým průměrem obyvatelstva 32,6 let jednou z deseti nejmladších obcí v republice. Navíc občané se zde mohou cítit opravdu jedinečně. Jméno Chýně je originální a obec stejného názvu nenajdete nikde jinde u nás ani na celém světě. "Samozřejmě, že jsme na to hrdi. Doma máme prostě jen zde," usmívají se obyvatelé vesnice.

Také zde vyvěsili vlajku Tibetu jako protest proti čínské okupaci země.

Uvidíme, jak dlouho ještě vydrží klid v obci, kterému coby starostka "šéfuje" za sdružení nezávislých kandidátů zvolená Anna Chvojková. Vzhledem ke zmíněné masivní výstavbě se dá předpokládat, že se Chýně pomalu přemění na městečko. A kdo ví, co se bude dít dál...