Další čínský pokus zahltit český trh, celníci byli ve střehu

 

Vždy ve střehu! Hlášku z filmu Adéla ještě nevečeřela si v poslední době vzali za svou celníci z pražského Letiště Václava Havla. Díky jejich pozornosti se daří zajistit nejen například exotická zvířata, ale také tuny padělaného zboží. 

Na ruzyňské celníky to pašeráci zkouší prakticky denně. A Čína je místem, kde se nejrůznější padělky chrlí jako na běžícím pásu. Před pár dny například celníci objevili hodinky značky Vacheron Constantin, jejichž originál vyjde na 8,5 milionu korun. Adresát si je však objednal za pouhých patnáct dolarů. 

Celníci občas zadrží i lidi, kteří nemají platný pas. 

Posledním zajímavým úlovkem jsou fejky stavebnice Lego. "Celkem bylo v zásilce nalezeno 386 různých sad stavebnice ve formě skládacích plastových částí známých postaviček a vozítek," potvrdila mluvčí celní správy Šárka Miškovská. 

Sapa je oblíbeným místem zásahu celníků, naposledy zabavili zboží za 75 milionů.

Pokud by se zabavené zboží dostalo na trh, vzniklá škoda by byla kolem sto třiceti tisíc korun. Teď bude vše zničeno pod dohledem celníků. Což je samo o sobě otázka, která už se diskutuje dlouhé roky. Proč nemohou být hračky, ale i třeba oblečení, boty a další dány například do dětských domovů? 

Nejvíc během pašování samozřejmě trpí zvířata. 

Česká legislativa bohužel nic takového nedovoluje. Zkrátka právně by to neprošlo. Jelikož jde o porušení ochranné známky, majiteli tak logicky vznikla škoda. A dle zákona je pak v podstatě jedno, jestli jsou věci na trhu nebo potěší malé děti.