Brandýs nad Labem - místo, kde se psaly české dějiny

Mnoho akcí se pořádá na brandýském zámku
 

Pokud bychom hledali významnější souměstí v českých dějinách, než je Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, hledali bychom asi těžko. Kouzelná atmosféra však nebrání v jeho postupném rozvoji. 

Brandýs nad Labem leží dvacet kilometrů severně od našeho hlavního města v okrese Praha-východ. V roce 1960 se stal částí souměstí Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. Město, které je rozložené po obou březích řeky Labe, obývá přes sedmnáct tisíc obyvatel.

Souměstí, které leží v Polabské nížině, bylo, je a bude důležitým historickým centrem českých zemí. Labe bylo významnou komunikační cestou a zejména v boleslavské části hranicí archeologických kultur a kmenových území. Ke kolonizaci polabského území došlo již v době kamenné, kdy se zde usadili první zemědělci.

Brandýs myslí na Vánoce. Shání se vánoční stromky

Příchod Slovanů na dnešní území Brandýsa je doložený z devátého století. Na existenci města se neblaze podepsaly mezinárodní spory, například za třicetileté války byly Stará Boleslav i Brandýs prakticky zničeny. Za prusko-rakouské války v roce 1757 část Staré Boleslavi lehla popelem. Roku 1813 se na brandýském zámku sešli tři významní panovníci - císař František I., pruský král Vilém III. a ruský car Alexandr I., kteří zde připravovali úder proti Napoleonovi.

V současné době byl při posledních volbách na post starosty zvolený Vlastimil Picek.

Brandýs myslí na Vánoce. Město hledá dva vánoční stromy, které ozdobí Masarykovo a Mariánské náměstí.

Město leží na rychlostní silnici R 10 ve směru Praha – Mladá Boleslav, která umožňuje rychlé automobilové i autobusové spojení na Černý Most, pražskou městskou část Letňany a Prosek. Brandýs nad Labem - Stará Boleslav se neustále rozrůstá, nyní město nabízí na prodej pozemek. Podmínkou k prodeji je realizace centra s rekreační plochou.

Díky spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy mohou brandýští využívat dvacetipětimetrový plavecký bazén. Volný čas je možné strávit také například na jedenáctikilometrové Polabské cyklostezce s písečnou pláží. Na kole se můžete také vydat kolem místního zámku, nezapomeňte si plavky s sebou, na mnoha místech je možné koupání.

V okolí města se celoročně pořádají kulturní akce všeho druhu. Na své si přijdou nadšenci pro koncerty, festivaly nebo výstavy. Všechny akce pro letní sezonu jsme pro vás připravili zde.

Jaké památky stojí v Brandýse zato navštívit?

Pokud zavítáte do tohoto souměstí, v žádném případě nevynechejte návštěvu místní židovské synagogy a přilehlého židovského hřbitova. Každoročně zde slaví den židovských památek.

Častým turistickým cílem se stala i Polabská cyklostezka nebo brandýský zámek. Jako mezizastávku doporučujeme Zámeckou kočárovnu. Kočárovna funguje pravidelně jako rodinný klub Kočár se svými aktivitami a programem, jehož zaměření je dáno komunitním plánem.

Máte rádi kouzlo přírody? Právě pro vás jsou zdejší památné stromy jako ušité. Na území města jich je požehnaně. Mezi významnými a památnými stromy jsou exempláře staré více než sto let, nejstarší z nich tu rostou již tři sta let.