Ukliďme svět, ukliďme Česko! Zapojíte se i vy?

Zatímco Michal štrádoval po svých a čistil pravý břeh Sázavy, Jarda (na snímku v popředí) usedl po dvou letech do lodi a čistil břeh pod železničními náspy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Celosvětové akce se účastní i Česká republika. 17. září ​můžete přiložit svou ruku k dílu i ve vašem kraji a připojit se k milionům dobrovolníků. Kdy, kde a jak zjistíte v článku.

Každého z nás někdy trápí to, jak to kolem nás v našem kraji vypadá. Vadí nám odpadky podél cest nebo černé skládky­­­ v krásné přirodě. Pustit se ale sám do úklidu "cizího" nepořádku je těžké. Ve skupině se však z úklidu stane ta nejpřirozenější věc a domů si odesete dobrý pocit a možná i přátelství se stejně smýšlejícími lidmi. Jak na to?

Úklidy, do kterých se můžete zapojit, budou probíhat v mnoha městech Středočeského kraje. Uklízet se bude Kladno, Benešov, Husinec, Míšek pod Brdy, Bažantice, Koněprusy, Praskolesy, Sirá, Břasy, Žebrák, Krásný dvůr, Čelákovice, Úžice, Olbramovice a mnohá další města. Z přiložené interaktivní mapy zjistíte, kde úklid probíhá nejlíž, na koho se obrátit a kam přijít. Snadné a záslužné je také stát se organizátorem.

Úklidové akce začínají tradičně na jaře, no a právě do pořádného jarního úklidu se pustili i redaktoři ze ČtiDoma.cz, vyčistili Sázavu. Začali v sedm ráno a hned naskočili do lodi, vyfasovali rukavice i pytel na odpadky.

"My se zapojujeme jako škola, uklízíme veřejně přístupnou školní zahradu, hřiště i okolí. Děti se zapojují rády, myslím, že je víc hřeje pocit, že dělají něco dobrého, než fakt, že se ulijí z vyučování," říká ředitelka školy Lenka Konečná, která školu zapojila do akce z vlastní iniciativy. "Další akce organizovala obec, ale tam se uklízelo někde jinde, zapojit se mohli všichni lidi z Úžice nebo i odjinud," uzavírá vyprávění o zkušenosti s úklidem okolí paní ředitelka.

V celé České republice probíhá soutěž o nejlépe uklizený kraj v rámci akce Ukliďme Česko. Úklidy budou pokračovat až do zimy, kdy se zhodnotí, který kraj nejvíce prokoukl. V počtu úklidů zatím vyhrává právě Středočeský kraj. Pokud neztratí tempo, vítězství má v kapse.