Sportovní tým dětí nesl název Cyklon B. Hrál i proti Romům

Cyklon B
 

Po látce, kterou nacisté používali k likvidaci Židů v plynových komorách, se pojmenovalo sportovní družstvo. Teď si budou muset děti z dětského domova zopakovat dějepis. V soutěži skončily na druhém místě.

Týmy z dětských domovů se střetly na jednom z pražských sportovišť, soupeřily v přehazované. Jedno družstvo šokovalo a pojmenovalo se Cyklon B. Čí to byl nápad?

"Starší chlapec dostal nápad na jméno týmu po cestě na zápas. Nevím, co ho to napadlo," potvrdil ředitel dětského domova v Dolních Počernicích Martin Lněnička. Organizátorům se nepodařilo hru zastavit. Do budoucna prý zajistí, aby se žádná podobná situace neopakovala. Nejabsurdnější moment celého zápasu nastal, když tým Cyklon B hrál proti romskému družstvu.

Děti z domova navštíví Židovské muzeum, aby se s touto historií lépe seznámily. Možná totiž netuší, že tato chemikálie zabila v koncentračních táborech až 3 miliony lidí od Židů, přes odpůrce režimu, po Romy. V plynových komorách bylo vše zařízené tak, aby to vypadalo, že jde o obyčejné sprchy. Zprávu o družstvu s nepřijatelným jménem přinesl první Český rozhlas.

Klíčová slova: