Adventní tradice, které z nich držíte doma vy? Nechte se inspirovat!

Vánoční tradice nic nestojí, ale stojí za to!
 

Pokud netoužíte zažít nadcházející advent a Vánoce konzumním způsobem, určitě prozkoumejte naše krásné tradice, které se ještě v mnoha rodinách poctivě drží.

Prožít advent s lidovými tradicemi má oproti čistě konzumnímu způsobu hned několik výhod. S vaší rodinou váš opravdu sblíží, užijí si ho bez stresu všichni členové rodiny a navíc vás to bude stát podstatně méně. Vánoce tak přežijete nejen bez dluhů, ale i bez stresu.

  • Vyrobte si doma věnec

Klidně zapojte i děti, ideální materiály na věnec jsou ty přírodní. Jejich sběr a zpracování vás bude stát jen minimum a požitek z díla bude mnohem větší, než kdybyste si adventní věnec koupili. Pokud si netroufáte na věnec, postačí i krásné, nazdobené chvojí ve váze.

  • Zapalte svíčku a povídejte si

Co takhle jednou vynechat večerní televizní program. Zhasnout světla (ušetříte i za elektriku) a popovídat si společně o tom, co máme rádi na Vánocích a kam vyrazíme na výlet? K dotvoření atmosféry si můžete zapálit františka, který provoní celý byt. Pozor si dejte jen na požár, ten by pohodu domova mohl narušit.

  • Vyrazte do kostela

Dokonce i když nejste věřící, atmosféru v kostele si užít můžete. Většina kostelů je navíc na advent pěkně nazdobená. Návštěvu kostela je možné pojmout i jako kulturní program a zjistit, jak se tam vlastně budeme cítit.

  • Barborka

Natrhejte si třešňové větvičky, dejte do vázy a odhadujte, jestli se na nový rok vdáte, nebo ne. Ať to dopadne jakkoliv, máte jistotu, že budete mít na stole pěknou dekoraci.

  • Půst

Máte tendenci se začít na začátku adventu cpát, cpát se celé Vánoce a pokračovat tak až do Nového roku? Novoročním depresím, kilům navíc se vyhnete půstem. Jde o tradiční způsob příprav na Vánoce. Vaše tělo si odpočine a vy se budete cítit jako znovuzrození.

  • Koledy

Vánoční hudba patří k adventu naprosto nutně. Nezapomeňte si zazpívat nějakou hezkou koledu a sledovat kulturní program na náměstí.

  • Přáníčka rodině a přátelům

Zkuste se letos hecnout a místo e-mailu nebo zprávy poslat vlastnoručně vyrobené přání. Přátele to jistě potěší a vy si užijete výrobu.

  • Pečení cukroví

Možná si cukroví raději kupujete, ale zkuste letos udělat alespoň dva druhy cukroví úplně sami. Uvidíte, že vám krásně rozvoní byt a atmosféra se rázem změní. Navíc ušetříte.