Nejlevnější topení? Jednoznačně kradeným dřevem

Mějte srdce a hlídejte i sousedovo dřevo. Solidarita se vyplácí
 

Protože topná sezona už začala, někteří už stihli spálit své zásoby dřeva. Jak řešit nastalou situaci? Pro zloděje je to jasné - jít nakrást dřevo do lesa.

Majitelé lesa se každoročně bojí o dřevo ze svých lesů. Zloději se neštítí ničeho, dokonce ukradnou i pořezané, na odvoz nachystané dřevo u lesní cesty. 

Krádež dřeva za 50 tisíc v Berouně

Berounská policie vyšetřuje případ, kdy zloději ukradli přímo z lesa obrovské množství uskladněné smrkové kulatiny, asi 25-30 m3. Způsobili tak škodu v hodnotě 50 tisíc korun. "Každopádně policie pátrá po skupině lidí, protože jednomu zloději by to pravděpodobně trvalo velmi dlouho," potvrdila tisková mluvčí policie Marcela Pučelíková. 

Jak bránit svůj les?

  • Navštěvovat kontrolně les alespoň jednou týdně. (Když majitel nedokáže ani určit přibližný den, kdy dřevo zmizlo, už tak dost náročné pátrání se ještě více komplikuje.)
  • Pokud máte dřevo už nějak zpracované, ukliďte ho co nejdříve a nedejte tak šanci zlodějům.
  • Nastražte fotopasti. Ty sice nepomohou ochránit dřevo před uloupením, na druhou stranu zachytí pachatele, případně značku jeho vozidla, což pomůže při vyšetřování.
  • Nespoléhejte se na policii, která sice riziková místa monitoruje, nicméně nemůže být všude. 
  • Nebuďte nevšímaví a když v lese narazíte na skupinu, která nakládá dřevo, v klidu se zeptejte na majitele. Případně informujte souseda. Nikdo se přece nemůže zlobit, že se zajímáte a dbáte na to, aby ani vaši sousedi nebyli okrádáni. Solidarita by měla fungovat automaticky.