Nebezpeční senioři: V Neratovicích vsadili na box

Tady probíhá trénink. Mrkněte se na další fotky
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Neratovičtí senioři se nebojí ničeho. Ve sportovní hale v boxovacím klubu mají svůj vlastní kurz, kde se učí od profesionálů. Nejstarší, osmdesátiletá účastnice dokazuje, že věk není vůbec žádnou překážkou. 

Možná se vám zdá, že box není zrovna sportem, který by senioři vyhledávali. Jenže v Neratovicích to vyzkoušeli a slaví úspěchy! Starší lidé získávají sebevědomí a vědí, že se ubrání, navíc si budují fyzičku. Místo sezení u televize a debatách o nemocích se rozhodli žít na plné pecky. Už jen tento fakt je hodný velkého obdivu.

"Jde především o kondici, loni k nám chodilo 6-7 seniorů. Boxem si zlepšují fyzičku. Občas mají zábrany boxovat mezi sebou, takže hodně používáme pytle," vysvětluje jeden z organizátorů Jiří Bohun. "Chodí ženy i muži. Asi tak padesát na padesát. Pochopitelně to, co dělat nemůžou, nemusejí. Loni k nám chodila osmdesátiletá paní a šlo jí to báječně!"

Svoji roli samozřejmě hraje i sebeobrana, umět se o sebe postarat v krizových momentech. "Vždycky jim říkáme, že nejlepší obranou je útěk. Jenže to nejde vždycky. Senioři u nás získají lepší koordinaci pohybu a zvyk chránit si hlavu," popisuje Bohun a dodává, že kurz je pro všechny zcela zdarma. 

"Já bych do toho nešla. Měla bych strach, že si zlomím krček. Zloději bych dala tašku a klidně i peněženku. S mým důchodem by si stejně moc nepomohl. No, a pokud by mě chtěl znásilnit? Počkat, a byl by to fešák?" ptá se Hana Spinzerova. Možná bude lepší neodpovídat.

Co na to trenér?

"Já mám zkušenost s tím, že ženy si častěji uvědomují potřebu bránit se v krizových situacích. Dokonce ani věk pro ně není překážkou přijít na kurz. Jsou odváženější a nestydí se. I tak snadný cíl, jakým se může taková nenápadná babička zdát, zvládne útočníka dostat," komentuje trenér sebeobrany Milachel Mauz.

Pro seniory je prý nejlepší vědět, kam mířit, být připraven a umět se chránit. "Určitě jakýkoliv sport je skvělý a box má navíc dobrý vliv na koordinaci pohybu, takže vlastně proč ne. Jen při zápase s útočníkem pak nesmí očekávat to, že se bude hrát podle pravidel," doporučuje trenér. Slabší jedinci tak podle něj musí být o to více chytří a zákeřní. Logicky nemohou hrát na sílu nebo rychlost, je tedy jasné, co zbývá: Mířit na citlivá místa, používat předměty, které jsou po ruce a bojovat jako o život. "Je ovšem také nutné vědět, kdy není rozumné se prát. Babičkám například nedoporučuji prát se o kabelku, za úraz to nestojí."