Mráz sevřel řeky a potoky do ledového krunýře. Umí ale také vykreslit nádherné scenérie

Do střední Evropy pokračuje příliv arktického vzduchu
Zobrazit fotogalerii (16)
 

Do střední Evropy pokračuje příliv arktického vzduchu, který může za tak nízké teploty. Silné mrazy by měly vrcholit ve čtvrtek, kdy meteorologové očekávají nejnižší teploty této zimy. Je to však i hezká podívaná. Mrkněte se do fotogalerie.

Důvodem je mohutná tlaková výše nad Skandinávií a tlaková níže nad jihovýchodní Evropou. To umožňuje proudění studeného vzduchu od severovýchodu až východu do naší republiky. O víkendu už by tak nízké teploty neměly být. Není to nic neobvyklého v zimě, i když jsme si zvykli na mírné zimy. Jednou za čas k nám ale arktický vzduch pronikne a zamrznou najednou i řeky a potoky. To se stalo například v roce 2012 a také na konci zimy.

V roce 1929 padla absolutní minima

Z mrazů mají pochopitelně radost milovníci bruslení, kteří konečně mohli obout brusle. Ti odvážnější prohánějí brusle třeba i na velkých zamrzlých plochách, kam se jinak jen tak nepodívají. Zajímavé je mrazivé počasí třeba i pro fotografy. Kdy jinak nafotí krásné ledové útvary na potocích nebo dokonce celé zamrzlé potoky a říčky?

V této souvislosti si můžeme připomenout podobné počasí, které u nás panovalo před mnoha desetiletími. To bylo mnohem chladněji. Stalo se tak před 89 lety 11. února 1929. Tehdy bylo naměřeno absolutní minimum na území České republiky, a to minus 42,2 °C ve stanici Litvínovice u Českých Budějovic v nadmořské výšce 389 m n. m. Ve Valašském Meziříčí bylo -40 °C a například ve Vsetíně -37 °C. I před těmi 89 lety způsobila extrémní mrazy v celé střední Evropě pověstná sibiřská tlaková výše.

V roce 1929 se navíc nad Běloruskem zformovala další tlaková výše, která se s tou sibiřskou spojila. Neobvykle rozsáhlý komplex vysokého tlaku vzduchu sahal od Německa až po Čukotku.

Hoyer: Je to výjimečné, ale stává se to

Už v pondělí v Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku ukazoval teploměr minus 16,2 stupně Celsia a při zemi 19,4 stupně. Rekordní hodnoty překonány nebyly. "Je to dost, ale není to zase výjimečné," řekl správce rožmitálské meteorologické stanice Hubert Hoyer.
Přestože se lidé v druhé půlce února už zpravidla těší na jaro, občas se stane, že ještě přituhne. "Měli jsme koncem února několikrát i přes minus 20 stupňů, bylo to i někdy v březnu, ale to jsou výjimky," dodal Hoyer.