Některé skiareály už zavírají. Kde si ještě v pohodě zalyžujete a kam nemá cenu jezdit?

Zima byla v některých areálech kratší, než se čekalo
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Horská střediska v Česku mají navzdory nástupu jarního počasí v minulých dnech stále dostatek sněhu. Na své si na horách přijdou milovníci sjezdového lyžování i běžkaři. Některé níže položené skiareály ale už sezonu ukončily, případně se na to v blízké době chystají.

Stále dobré sněhové podmínky mají velká krkonošská střediska. Na sjezdovkách leží kolem metru sněhu a k dispozici jsou desítky kilometrů běžeckých tratí. Ve Špindlerově Mlýně se bude v pátek a sobotu konat Světový pohár žen ve sjezdovém lyžování.

Milovníky zimních sportů lákají také vlekaři v Jizerských horách. "Stále máme všechno v provozu, jsou i lidi, takže je to dobré. Asi největší úbytek sněhu vidíme na Bedřichově, ale podmínky jsou dobré a nikde nejsou vydřená místa," řekl Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu. Také Jizerská magistrála pro běžkaře se dá ještě projet skoro celá.

Kde už si nezalyžujete?

V sousedním Ústeckém kraji se jarní počasí výrazně podepsalo na kvalitě i množství sněhu. Celé v provozu je pouze středisko Telnice, zbývající areály už provoz omezily nebo úplně ukončily. Naopak ideální podmínky hlásí Klínovec v Krušných horách. V provozu jsou na Klínovci zatím všechny lanovky, mimo provoz jsou už ale některé vleky. Sezona ještě neskončila ani pro běžkaře, do bílé stopy se už ale mohou vydat výhradně na hřebeny Krušných hor.

Více na jih nabízejí dobré podmínky například sjezdovky v Železné Rudě a okolí. V provozu je také areál v Kašperských Horách. Už zavřené jsou sjezdovky v Hartmanicích, v Kocourově u Klatov nebo v Přimdě v Českém lese na Tachovsku.

Na závěr lyžařské sezony se připravují areály na jihu Čech. Skiareál Lipno od soboty nabídne lyžování za výhodnější ceny. "Vzhledem k současným teplotám jsou podmínky více jarní, ale i tak se nám daří připravit kvalitní tratě," uvedl Vojen Smíšek z lipenského areálu.

Kvůli nízké návštěvnosti omezují provoz některé skiareály ve středních Čechách. Ve všední dny se už nelyžuje v Kvasejovicích na Příbramsku, sjezdovka se znovu otevře v pátek. Od pondělí omezí provoz Šibeniční vrch, lyžovat se bude pouze od pátku do neděle.

Sezona se blíží ke konci

Postupující jaro začíná být znát i v Pardubickém kraji. V úterý se zastavily vleky v areálu Peklák u České Třebové, minulý týden ukončili provoz v Přívratu. Zatím bez omezení se lyžuje v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. Na Vysočině jsou v provozu poslední čtyři sjezdovky. Na Žďársku se lyžuje na Harusově a Fajtově kopci, otevřeno má také Šacberk u Jihlavy a Křemešník poblíž Pelhřimova.

Místem zaslíbeným lyžařům zůstávají Jeseníky, kde leží v nejvyšších polohách půldruhého metru sněhu. Také na svazích lyžařských středisek je sněhu dostatek a jsou v provozu. Dobré podmínky jsou podle horské služby i pro běžkaře.

Na jihu Moravy se sezona blíží ke konci. V areálu v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku uzavřeli sezonu už o víkendu, v následujících dnech ji ukončí i další. Ve výše položených zimních areálech ve Zlínském kraji jsou na sjezdovkách stále desítky centimetrů sněhu.

Klíčová slova: