Pojišťovny ušetří miliony, pacienti už na spoustu věcí nemají nárok. Kdo na tom vydělá?

Nový zákon upravuje výši příspěvků na zdravotní pomůcky
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Na počátku srpna začala platit nová pravidla při proplácení některých zdravotnických pomůcek. Zatímco se již dříve hovořilo o možnosti zrušení příplatku na dioptrické brýle, který se týkal obrouček i skel ve stanoveném rozsahu (nejlevnější variantu bylo tedy možné získat i zdarma), je jasné, že se zásah dotkl i dalších pomůcek. Na co si musí pacienti nyní připlatit více než před několika dny?

Mimo brýle, na jejichž pořízení mají od začátku srpna garantován příspěvek pouze děti do 14 let, se nové opatření týká také například také paruk. Ty jsou využívané jak lidmi, kteří přišli o vlasy následkem chemoterapie, tak i pacienty s dalšími druhy onemocnění, jako je například alopecie, jejíž vinou vlasy pacientů řídnou, v závažnějších případech se objevují zcela holá místa nebo dojde k celkové ztrátě vlasů.

V minulosti podle nedávného prohlášení mluvčí ministerstva zdravotnictví tento příspěvek dosahoval výše jednoho tisíce korun ročně. Taková suma jistě není zanedatelná a lze za ni pořídit základní vlasovou náhradu, ale cena kvalitní paruky z pravých vlasů se pohybuje i výrazně nad hranicí deseti tisíc korun. Doba, kdy pojišťovny na tento druh pomůcek přispívaly, jsou v tuto chvíli ale již minulostí.

Připlatí si i hůře pohyblivé lidé
Stejně jako paruky, které přispívají hlavně ke zvýšení tolik důležité duševní pohody pacientů, se na seznamu proplácených pomůcek nyní neobjevují sedačky do vany nebo do sprchy pro pacienty s omezenou pohyblivostí. O příspěvek na jejich pořízení či obnovu mohli pacienti dříve žádat vždy po pěti letech.

Stejně tak si budou od nynějška hůře pohybliví pacienti plně hradit hole, přičemž se toto opatření ale netýká berlí nebo speciálních holí, využívaných nevidomými. Zrušen bude příspěvek na nákup mechanického polohovacího lůžka a o část příspěvku na nákup pomůcek nově přijdou i někteří inkontinentní pacienti.

Výše uvedenými (a dalšími) kroky zdravotní pojišťovny podle vyjádření jejich zástupců ušetří ročně miliony korun. Kam tyto peníze investují? To je jistě otázka, která zajímá mnoho pacientů.

Kam peníze půjdou?
Z novely zákona o veřejném zdravotním pojištění (282/2018 Sb.) je zřejmé, že kromě snížení, respektive zrušení některých příspěvků dojde na druhé straně k jejich navýšení v jiných případech, zvláště pro pacienty s těžší formou postižení. Jestliže tedy pojišťovny nově nepřispívají na nákup holí, lidé odkázaní na pohyb na vozíku obdrží za stanovených podmínek na nákup mechanického vozíku místo dřívějších 21 000 nově 45 000 korun.

Vyšších dotací se dočkají také lidé se sluchovým postižením, kteří využívají sluchadla, dále „cukrovkáři“, pro které je nezbytný častý monitoring hladiny glukózy v krvi i další pacienti. Je ale nutné poznamenat, že tato opatření budou zaváděna postupně a například zmiňované položky jsou připravené k vyřízení po 1. prosinci tohoto roku. 

Změn je mnoho, je potřeba se informovat
Vyjmenované změny jsou ale jen pomyslným vrcholem ledovce, a proto by se měli všichni pacienti, kteří o získání příspěvku na nákup zdravotnických pomůcek usilují, o novinkách informovat přímo u svých lékařů nebo pojišťoven a nákupy plánovat již s ohledem na novelu uvedeného zákona.