Z toho kouká pořádná ostuda: Ministerstvo slíbilo financování projektu, na který nemá peníze

Ministerstva si teď zřejmě budou projekt přehazovat jako horký brambor
 

Ministerstvo školství nemá dost peněz na spolufinancování velkého výzkumného projektu Masarykovy univerzity (MUNI) CETOCOEN Excellence, který má vybudovat špičkovou platformu pro vědce zabývající se životním prostředím a zdravím. V následujících letech by kvůli dotacím pro takové projekty mohlo resortu chybět přibližně 220 milionů korun. Podle ministerstva školství by případné dofinancování mělo zajistit ministerstvo financí.

Projekt CETOCOEN Excellence čeká na rozhodnutí o přidělení dotace z ministerstva školství spolu s projektem Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) s názvem RICAIP. Ministerstvo školství na tyto účely v roce 2017 vyhradilo 900 milionů korun.

Na podporu obou projektů by ale podle něj nyní bylo třeba přibližně 1,2 miliardy korun, tedy asi o 318 milionů korun víc, než má ministerstvo k dispozici. Úřad očekává, že alespoň část peněz získá z úspor, chybět by mu pak mohlo kolem 220 milionů korun.

Možná podpoří jen jednu věc

Vláda by podle něj měla uložit ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO), aby se postarala o případné dofinancování obou projektů do této částky. Podle ministerstva je možné, že doplnění peněz nebude ani potřeba, ale s ohledem na složitý způsob vyúčtování dotací to bude možné upřesnit až po roce 2020. Pokud by peníze chyběly, mohlo by to ovlivnit rozpočty v letech 2021 až 2023, uvedlo ministerstvo.

"Pokud by nedošlo ke schválení tohoto materiálu, bylo by možné podpořit pouze jeden projekt," stojí v podkladech k návrhu. Peníze by podle ministerstva získal projekt RICAIP. V jeho případě se ČR při udělení dotace z EU zavázala, že bude projekt spolufinancovat.

O RICAIP se před několika měsíci psalo v souvislosti se spory mezi vedením ČVUT a vedoucím projektu Vladimírem Maříkem z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT). Situace se nakonec uklidnila a Evropská komise v dubnu rozhodla, že projekt podpoří maximální možnou částkou 15 milionů eur (zhruba 388 milionů korun) z celkových 50 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun).

Z toho kouká pěkná ostuda

Oba projekty jsou podle ministerstva strategické a potřebné. V RICAIP má vzniknout výzkumné centrum umožňující virtuální propojení různých laboratoří pro inteligentní výrobu v Evropě. Vedle institutů CIIRC a CEITEC se na projektu mají podílet Německé centrum pro umělou inteligenci a Centrum pro mechatroniku a automatizovanou techniku v Saarbrückenu.

Projekt CETOCOEN Excellence, ve kterém MUNI spolupracuje například se Švýcarským federálním technologickým institutem v Curychu, má za cíl rozvíjet špičkový výzkum na pomezí biomedicíny, enviromentálních a společenských věd a informačních technologií.

Zástupci projektů zažádali ministerstvo o dotace z Operačního programu Věda, výzkum a vzdělávání. Chtějí získat zhruba 853,8 milionu korun, z toho 244,6 milionu z národních zdrojů a zbytek z evropských fondů. V případě CETOCOEN jde o 365,2 milionu korun, z toho 54,8 milionu z ČR a zbytek z EU.