Kutná Hora čeká kvůli covidu další propad příjmů, omezí investice

Návrh rozpočtu, který projednali radní, počítá s příjmy 503 milionů korun
 

Kutná Hora očekává v příštím roce další propad příjmů kvůli koronavirové krizi a omezí kvůli tomu investice. Přednost dostanou akce, které jsou hrazeny z dotací. Rozpočet bude buď schodkový, nebo vyrovnaný. Záležet bude na tom, do jaké míry město zapojí letošní zůstatek.

„V investiční oblasti musíme v první řadě pokrýt akce, které jsou spolufinancovány z dotací, a musí se hledat úspory ve všech oblastech rozpočtu. Nejvíc to asi odnesou investice. Každý odbor se snažil ušetřit aspoň deset procent,“ uvedl starosta Josef Viktora.

Návrh rozpočtu, který projednali radní, počítá s příjmy 503 milionů korun. Provozní výdaje mají činit 400 milionů korun a investiční 69 milionů Kč. K tomu je potřeba započítat splátky úvěru zhruba kolem 30 milionů a zbývají i nepokryté investice přibližně za 50 milionů Kč.

Mohou se dostat na vyrovnaný rozpočet

Návrh chce vedení města před závěrečným schvalováním ještě probrat v on-line debatě se zastupiteli. Otázkou je, nakolik se do rozpočtu promítne přebytek letošního hospodaření.

„Bude záležet na tom, jak se dohodneme se zastupiteli. Jestli tam zapojíme zůstatek z letošního roku, pak jsme schopni udělat vyrovnaný rozpočet. Nebo schválíme schodkový rozpočet s tím, že ho dorovnáme v průběhu příštího roku,“ doplnil starosta. Závěrečné hlasování o návrhu rozpočtu je plánováno na 17. prosince.

Na letošek má město schválený rozpočet s příjmy 540 milionu korun a výdaji 548 milionu Kč. V příštím roce chce hlavně pokračovat v přestavbě bývalé školy v ulici Na Náměti na kulturně vzdělávací středisko a městskou knihovnu. Projekt celkově vyjde na 150 milionů korun, zkomplikovaly ho však archeologické nálezy.

KAM DÁL: Šedý zákal není hrozbou pouze pro seniory. Oslepnutí zabrání operace, na kterou však dosáhne jen někdo.