Houby rostou, i když někde víc, než jinde. Spotřebujte všechno, co najdete
17.08.2020 | Zdeňka Nezbedová

Houby letos nesušte, nechte je zkvasit

Rádi chodíte na houby a už máte nasušeno pro sebe i celou rodinu? Pak je nejvyšší čas zkusit něco jiného - třeba houby naložit nechat zkvasit jako zelí. Nevěříte? Zjistíte, o jakou dobrotu jste se léta připravovali... 

Není to tak složité, jen bychom měli vybrat tvrdší typy hub, jako jsou hřiby a podobně. Mohou to být i houby lupenaté, ale stejně tak jako hřiby měly by být pevné, aby se při následném procesu docela nerozložily. Pokud se rozhodnete nechat houby kvasit a máte dostatek vhodného materiálu, tedy například hřiby smrkové, hnědé, dubové nebo borové, ryzce nebo třeba i václavky, je nejprve nutné nechat je vcelku asi dvacet minut vařit. Potom vodu slijeme a houby necháme oschnout.

Houby rostou! Je ideální čas využít je s nápadech a chutně

Nakrájet a naložit...

Po oschnutí hub přijde další fáze přípravy, a to je krájení na poměrně malé kousky. Zároveň si nakrájíme cibuli, kterou budeme také potřebovat. Nakrájené houby dáme do mísy, přisypeme na půlkolečka nakrájenou cibuli, prosolíme a nezapomeneme přidat pepř. Tuto směs následně velmi dobře upěchujeme do nových nebo velmi důkladně vymytých nádob. Na vymývání nádob používáme opravdu horkou vodu a raději než abychom je utěrkou utírali, necháme je nejprve dobře okapat a potom uschnout. Stejně tak ale můžeme použít i nádoby kameninové nebo dokonce dřevěné - stejně jako v případě nakládání kysaného zelí. Ostatně jde vlastně o stejný proces mléčného kvašení. A pak už nezbývá nic jiného, než čekat přibližně měsíc

Klíčová slova: